De egel is ontwaakt uit zijn winterslaap. Sinds een week of drie scharrelt hij (of zij) weer onze wijk in Visveld. ’s Avonds komt eerst de vleermuis langs en even later, zo'n uur na zonsondergang, begint het te ritselen in de border. Onder de dorre bladeren kruipt ‘onze’ egel door de borders. Op zoek naar wat lekkers. Elke nacht maakt hij een ronde van een paar kilometer door Visveld. Het is dus niet 'onze' egel, maar zo voelt het wel. Hij is niet schuw en blijft rustig zitten als ik hem van wat dichterbij wil bekijken.
Vleesliefhebber
De egel is een echte vleesliefhebber: wormen, slakken met of zonder huis, kevers; hij lust het allemaal. Soms een dikke spin als toetje. Ik geef hem kattenbrokjes, zeker nu de wormen en slakken minder goed te vinden zijn vanwege de aanhoudende droogte. Heb jij ook een egel gespot in je tuin? Zet dan ’s avonds wat brokjes of nat kattenvoer buiten op een schoteltje. Let wel dat de buurtpoezen het niet wegkapen, dus beter pas na zonsondergang. Vanwege de droogte kun je ook een schaaltje water in je tuin zetten. Niet alleen fijn voor de egel, maar ook voor ander klein wild.
Kluizenaar
De egel is een echte kluizenaar. Toch heeft de egel veel familieleden in de wijk: mollen en spitsmuizen zijn verre neven van de egel. Spitsmuizen zijn dus geen echte muizen, en dus geen knaagdieren, maar insecteneters, met net zo’n lange snuit als de egel. Niet dat het de egel iets uitmaakt. Hij is en blijft een kluizenaar, en zoekt alleen contact om te paren. Wat overigens met behoorlijk wat geluid gepaard gaat. Ze blazen, puffen en snurken dat het een lieve lust is.
Woonwijken in Lent
De egel komt in veel natuurlandschappen voor. Naarmate het minder wordt met de natuur, heeft de egel een nieuw leefgebied gekozen: de woonwijk. Hier zijn fijne rommelige borders en gazonnetjes te vinden, composthopen vol wormen en moestuinen die ’s nachts vol slakken zitten. Jammie. Ik ben benieuwd hoeveel egels er rondscharrelen in Lent. Zie je er één in je tuin? Laat het weten via Tuintelling.nl.
Egelsnelweg
Schuttingen zijn voor de egel vaak een belemmering, waardoor ze niet in staat zijn van de ene naar de andere tuin te komen. Een te goed afgeschermde tuin kan ervoor zorgen dat een egel de weg op moet om verder te komen, met het risico om te worden aangereden. Daarom is het advies om kleine doorgangen in de schutting of omheining van je tuin te maken, zodat de egel van tuin naar tuin kan scharrelen. Zo ontstaat er een ‘egelsnelweg’ waarlangs ze zich kunnen verplaatsen.
Piepklein
Over een maandje kunnen we de eerste jonge egels verwachten. Piepklein, kaal en blind. Ze drinken bij hun moeder en blijven 3 weken in het nest. Daarna is het tijd om de eerste stapjes in de grote wereld te zetten. Ze krijgen steeds meer stekels, tot ze het volwassen aantal van zo’n 5.000 stekels hebben bereikt. In de zomer moeten ze goed eten om te groeien en sterk genoeg te worden om in de herfst hun allereerste winterslaap in te gaan. Die winterslaap houden ze samen, zonder moeder weliswaar, in het nest waar ze geboren zijn.
Bron foto egelsnelweg: Egelwerkgroep Nederland