De Boeken


Wie doen er mee?

Lotte de Schouwer- Overlijdensberichten

Paul Breuker- Groeten uit Lent

Elleke van Gelder- Het grote verwonderboek voor managers

Rob Marrevee- Vaderland

Bert Baas- De vertwijfelde man

Ton Grote- Eindhovenseweg 56

Siebo van der Veen- DagPauwOog

Bernd Wondergem- Ambachtelijke cider in Nederland

Geertje Jeuken- Als leven niet vanzelf gaat

Gerco Hiddink- Theophanu, prinses uit het oosten

Ivo Thijssen- Bierboek met schuim

Simon Duijs- Wild is the windIn de afgelopen jaren heb ik hard gewerkt aan een fotoboek over mijn ouderlijk huis aan de Eindhovenseweg 56. Het huis waar mijn ouders sinds 1969 gewoond hebben, het huis waaraan ik een warme herinnering heb.

14 jaar geleden overleed mijn moeder. Mijn vader bleef alleen achter in het grote huis. Enkele jaren na het overlijden van mijn moeder begon hij spullen in dit huis op te ruimen. Dat was voor mij het sein om het huis van binnen te gaan fotograferen. In eerste instantie waren dat interieurfoto’s tot ik besefte dat dit interieur voor mij bestond uit een groot aantal waardevolle objecten, voorwerpen waarmee ik ben opgegroeid, die ik in de hand heb gehad, waarvan ik weet hoe ze voelen, hoe ze ruiken. Ik maakte meer dan 5000 foto’s van alles wat mijn ouders bezaten en legde zo de sporen van een bestaan vast, van een leven dat zich van de twintigste tot in de eenentwintigste eeuw uitstrekte.In dit boek wordt u meegenomen op Theophanu’s reis van Oost naar West en maakt u kennis met de leefwereld van een van de belangrijkste vrouwen in het Europa van de middeleeuwen, die meerdere malen in Nijmegen verbleef.


Ik ben Simon Duijs, fine-art fotograaf uit Nijmegen. In de afgelopen jaren ben ik steeds meer van dans en van dansers gaan houden.

Het boek
Met dit boek laat ik liefhebbers van dans op een andere manier naar dansers kijken. Dans is vluchtig, na de voorstelling is het voorbij. Daarom wil ik een boek maken van mijn fotoserie ‘Wild is the wind’. Door een boek kun je rustig bladeren, een tijdje bij die ene foto blijven hangen. Je kunt een boek wegleggen en een week later weer eens openslaan.

De dansers
Wie zijn deze mensen die alles over hebben voor hun vak? Als je ergens in het midden van een theaterzaal zit en naar een dansvoorstelling kijkt, zie je bewegende lichamen. De dansers zijn bijna anoniem, voor een buitenstaander inwisselbaar. Ik laat dansers van heel dichtbij zien. Terwijl ze dansen en improviseren, buiten in de natuur. Terwijl ze doen waar ze zo van houden. Ik leg het moment vast waarop ze zich kwetsbaar opstellen.