Lentselucht.nl

Inloggen of inschrijven

Nieuwe producten van Nijmeegse rivierklei

Met het project TERRA_TORY stelt stichting Fabrikaat de Nijmeegse rivierklei - die door de huidige gebiedsontwikkeling van Nijmegen-Noord steeds minder zichtbaar wordt - in een nieuw daglicht. Hiervoor reizen zij met emmer en schop de bouwwerkzaamheden in Noord achterna. Inmiddels hebben zij van zo'n 20 plekken waar nieuwbouw plaatsvindt klei verzameld. Alle kleisoorten worden systematisch verwerkt in werkplaats en laboratorium achter de dijk aan de Spiegelwaal. De uitkomsten zijn toegevoegd aan een groeiend archief waarin de diverse eigenschappen van deze klei in kaart worden gebracht en met elkaar worden vergeleken.

Fabrikaat heeft ontwerpers Ekaterina Semenova, Billie van Katwijk, studio Joachim Morineau en de Japanse keramist Etsuji Noguchi opdracht verleend om deze uitkomsten te vertalen naar een onderzoek dat leidt tot nieuw productontwerp. Ieder vertrekken zij vanuit een andere benadering, gerelateerd aan onder meer de lokale archeologie, productietechnieken en afvalstoffen en de mogelijkheden om keramiek op een circulaire manier toe te passen. Zo zoekt jong talent Ekaterina Semenova (genomineerd voor New Material Award 2018) naar een methode om rivierklei circulair te kunnen toepassen, zodat het na gebruik kan worden teruggegeven aan de natuur. Met de uitkomsten van haar onderzoek hoopt Ekaterina te kunnen komen tot een wegwerpservies; aardewerk geschikt voor eenmalig gebruik. Ontwerper Billie van Katwijk experimenteert met nieuwe toepassingen van afvalstoffen uit de lokale waterzuivering, door bijvoorbeeld te onderzoeken of deze te gebruiken zijn als keramisch glazuur.

Op zondag 19 mei is TERRA_TORY voor het eerst voor publiek te bezoeken. Neem een kijkje in de archiefkast van kleisoorten en loop binnen in de werkplaats en het lab. Ontwerpers Billie van Katwijk en Ekaterina Semenova zijn aan het werk en lichten hun project graag toe. Ook kun je proeven van bijzonder servies, vervaardigd van klei uit onder meer Grote Boel, Hof van Holland en van de oevers van de Spiegelwaal..


Details open dag op zondag 19 mei

Tijd | 13.00 - 17.00 uur

Locatie | Art Laboratory, Oosterhoutsedijk 88 Nijmegen

Meer info | www.stichtingfabrikaat.nl

Facebook-event | www.facebook.com/events/309970563233147

Instagram | www.instagram.com/stichting.fabrikaat

TERRA_TORY is een initiatief van stichting Fabrikaat