Cider: deze licht-alcoholische drank gemaakt van appels is in Nederland nog vrij onbekend. Onbegrijpelijk, vindt Bernd Wondergem, schrijver van het boek Ambachtelijke cider in Nederland, dat deze maand verschenen is. Een toegankelijk drankje, eerlijk, én gemaakt van een fruitsoort waar Nederland vol mee hangt: cider heeft alles om in Nederland razend populair te worden. In zijn boek lees je waarom.
Binnenkort zal de witte bloesem ons weer vanaf elke appelboom tegemoet schitteren, en dat is toch de beste reclame die cider zich kan wensen, vindt Bernd. Zelf eigenaar van een bescheiden boomgaard en cidermakerij in Lent bij Nijmegen, kriebelde het al jaren om een boek te maken over dit vloeibare goud. Cider krijgt immers in Nederland steeds meer liefhebbers. 'Ieder jaar groeit het aantal drinkers in Nederland met meer dan 25%,' zegt Bernd. 'Oké, we begonnen ook bij bijna niks, maar de belangstelling is er. En het aanbod groeit mee.' En niet ten onrechte, want in het buitenland, met name in Frankrijk, Engeland en Spanje, wordt cider in sommige streken meer gedronken dan wijn of bier. 'Je kunt daar echt spreken van een cidercultuur. Die kunnen we in Nederland ook krijgen.'
In zijn boek schetst Bernd hoe je cider kunt proeven, welke smaken er allemaal zijn, hoe het gemaakt wordt en ook hoe je het zelf kunt maken. ‘Dat is eigenlijk verbluffend makkelijk,' zegt Bernd. 'En hoeveel Nederlanders hebben er geen appelboom in hun tuin staan?' Niet onbelangrijk: in het boek worden acht Nederlandse cidermakers geïnterviewd. 'Mensen die ongelofelijk gepassioneerd bezig zijn,' vertelt Bernd. 'Niet in het minst omdat ze vaak ook bijzondere appelrassen gebruiken, met name die van de ouderwetse hoogstambomen. Die worden helaas steeds zeldzamer, maar geven wel de lekkerste appels. En dan proef je pas echt de smaak van de streek!'
Het boek Ambachtelijke cider in Nederland s uitgegeven als hardcover van 140 pagina's en is rijk geïllustreerd met sfeervolle foto's. Het behandelt verder het fruit en de bomen, de historie, een beschrijving van waar je cider kunt kopen en tips voor het organiseren van je eigen ciderproeverij. Het boek kost € 25 en is te bestellen via www.hethamerstuk.nl/boek.
Auteur: Bernd Wondergem
Foto's: Eelco van Wieringen, Hanne Hoogendam
Vormgeving en illustraties: Hanne Hoogendam (Dávida)