LentseLucht.nl

Inloggen of inschrijven

Lezing 'De Geschiedenis van De Benedenstad' op 19 september

Op donderdag 19 september om 14.30 uur wordt in St. Jozef in Lent een interessante Lezing georganiseerd over de Nijmeegse Benedenstad.

In de Nijmeegse Benedenstad  ligt de bakermat, de ziel, het hart van het oude Nimwegen. Onder aan de voet van de zeven heuvels werd het Nijmeegse stadsdialect geboren en hier ontstond door de dichte opeenhoping van huizen en bewoners een heel eigen stadscultuur, met straatmuzikanten, baronnen en bedelaars, kaajsjouwers, visvrouwen, schippers, stoomboten en de veerpont naar lent. Er lagen vele cafe’s , logementen, bordelen, zowaar een echt stadskasteel en diverse koloniale kazernes..Na de afbraak van de wallen vertrok een groot deel van de bewoners naar de bovenstad en deed grootschalige verkrotting haar werk. Pas na 1980 kwam er een nieuwe woonwijk tot bloei.

Amateur-historicus drs. René van Hoften, bekend als mede-auteur van boeken zoals Huus toe Lillkerd en ’t Hert is der uut, heeft een mooi beeldend en meeslepend verhaal gemaakt van de geschiedenis van de Benedenstad vanaf ongeveer 1500 tot heden. Onderdeel daarvan is ook het Nijmegen-gevoel zoals dat door zangers als Graodus van Nimwegen en Wim Janssen wordt verwoord.

De Lezing duurt twee keer drie kwartier met een pauze ertussen en is heel interactief waarbij de bezoekers actief meedoen in het ophalen van herinneringen en het delen van herkenning.

U bent vant harte welkom op St Jozef aan de Lentse Schoolstraat 29. Entree kost slechts € 5,00 inclusief koffie en thee. 

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.