Menu

Uitgelicht:

Roeien met de Romeinen

Redactie Lentse Lucht
26 oktober 2017 , 545x gelezen

In het weekend van 28 en 29 oktober vaart een replica, oftewel eennauwkeurige kopie, van een Romeins Galeischip op de Spiegelwaal. Zin om mee teroeien op de Victoria? Dat kan! 

Samen met de gemeente Nijmegen heeft de stichting RomeinenNU een replica vaneen Romeins Galeischip uit Duitsland gehaald om de Traianus Regatta extra feestelijk te maken. Roeivereniging NSRV Phocus organiseert deze wedstrijd.

Een galei 
De galei is een replica van een schip dat in de 1e eeuw van onze jaartelling opde Rijn, de Lippe en alle andere rivieren in Germania Minor voer. Het diende als patrouilleschip om de grenzen van het Romeinse Rijk te bewaken. De Rijn en de Donau vormden de noordgrens van het Romeinse Rijk. Vanuit deze rivieren en vooral vanuit de Rijn ondernamen de Romeinen grote tochten om Germanica Majorte ontdekken, maar met name te veroveren en toe te voegen aan het grote Romeinse Rijk. Nijmegen was de belangrijkste stad in Nederland aan de Romeinse Limes (grens). En nu de oudste stad van Nederland.

De eerste reis
Op zaterdag 28 oktober kondigt wethouder Ben van Hees de ‘maiden voyage’ (de eerste reis) van de Victoria in Nederland aan. Onder zijn leiding maakt de Victoria rond 12.00 uur op de Spiegelwaal zijn eerste vaart tijdens het pauzeprogramma van de Traianus Regatta. Een vaart duurt zo’n 20 minuten en elke keer kunnen 12 mensen meevaren en ook zelf mee roeien. Om 14.00 uur beginnen de wedstrijden van de Traianus Regatta weer en kunt u de Victoria bezichtigen op de Spiegelwaal.

Meevaren op zondag 
Ook op zondag 29 oktober kunt u van 11.00 tot 16.00 uur op de Victoria meeroeien. Zo kruipt u in de huid van de Romeinen die hier bijna 2000 jaar geleden op de Waal en de Rijn hebben gevaren.

Opgeven
Wilt u mee doen, geef u dan op via www.romeinen.nu


Reacties

Bekijk al het nieuws uit je buurt »