Menu

X Omdat je bent ingelogd zie je op deze pagina de berichten uit al je groepen. Alleen jij ziet deze informatie.

Uitgelicht:

Geslaagd zomercongres over het anders organiseren van de samenleving

Redactie Lentse Lucht
9 juli 2017 , 202x gelezen

300 bezoekers op regionaal congres over het anders organiseren van de samenleving

Ruim 25 bewonersinitiatieven presenteerden zich op donderdag 6 juli in het Honigcomplex in Nijmegen. “Ik ben trots hier voor zoveel mensen te staan die met iets moois bezig zijn, die samen onderweg zijn”, aldus Bea Schouten, als gedeputeerde bij de provincie Gelderland verantwoordelijk voor gebiedsopgaven, milieubeleid en leefbaarheid.

Onder de titel ‘Klein verzet, groot geluk’ organiseerde adviesorganisatie Spectrum een zomercongres over de kansen van sociale initiatieven en lokale waarde-creatie. Over mensen die uit overtuiging of noodzaak de samenleving anders durven organiseren, met geven, delen en samenwerken als uitgangspunt.

Geluksambassadeur 
 Journaliste en historica Tine Hens nam de maar liefst 300 bezoekers mee langs verhalen van gewone mensen die samen hun straat, wijk of stad proberen te veranderen. Na een durftevragen-sessie van Nijmegenaar Juul Martin, onder andere bekend van de Deelwinkel, en verschillende workshops was het woord vervolgens aan geluksambassadeur Leo Bormans.

Zijn The World Book of Happiness werd door toenmalig EU-voorzitter Herman Van Rompuy als een speciaal nieuwjaarscadeau aangeboden aan alle wereldleiders, inclusief Barack Obama. Bormans: “Hoop is een keuze. De beste manier om een optimist te worden is om je met optimisten te omringen. En precies dat doet u hier vandaag.”

“Een congres als dit helpt om de behoeften in onze eigen woonomgeving een naam te geven”, aldus een enthousiaste bewoner. “Bovendien moet je soms juist even weg van je eigen buurt of wijk, maar erop uit, kijken hoe anderen iets nieuws doen. Hier leer je wat er kan en wat er nodig is.”

Klein verzet
 
Guerrilla tuinieren, zorgcoöperaties en pop-up festivals: in Gelderland zijn talrijke voorbeelden van ‘klein verzet’, waarbij bewoners aan de slag gaan om hun eigen leefomgeving mooier te maken. Als ondernemende adviesorganisatie en als partner in de Leefbaarheidsalliantie Gelderland, ondersteunt en stimuleert Spectrum dit soort bewonersinitiatieven. Het zomercongres over dit thema werd mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland.
Reacties

Bekijk al het nieuws uit je buurt »