Hokaido, Butternut, Hubbard, dit zijn zo wat soorten winterpompoen waar je heerlijke gerechten mee kunt koken. Pompoen is makkelijk te bereiden en heel divers in zijn toepassingen. De manier van klaarmaken hangt af van de soort en de dikte van de pompoen. Sommige soorten hoef je niet te schillen en dat scheelt een hoop werk.
Pompoen kun je lang bewaren als je het steeltje er aan laat zitten en de pompoen verder gaaf is. Het beste kun je ze op een rooster of zand leggen in een koele ruimte (10-13 graden C). Als je een aange-sneden pompoen in de koelkast bewaart, haal dan de pitten er uit, dan blijft hij zeker een week goed.
Pompoen bevat voornamelijk ijzer, bètacaroteen, vitamine C en foliumzuur. Pompoen wordt aanbevolen bij suikerziekte en bij nier problemen. Het nuttigen ervan is heel kalmerend en verzachtend voor het lichaam.
Op maandag 24 oktober geef ik een kookworkshop over Koken met pompoen in Woongemeenschap Eikpunt, Lent van 18 tot 21 uur. Gedurende deze avond koken we samen zes verschillende gerechten met verschillende soorten pompoen. Denk aan Oosterse pompoensoep, 5-smaken pompoen stoofpot, risotto met pompoen, pompoen met boekweit en shiitake, zoete of hartige pompoentaart, pompoencompôte etc. Alle grondstoffen zijn biologisch en we nuttigen de maaltijd ter plekke. De les is ook geschikt voor mensen met een intolerantie of eetstijl; wel graag van tevoren overleggen. Voor meer info of een folder bel Dominique Companjen, tel 06-13079008 of e-mail of kijk op www.kokenmetdominique.nl.