Met drie kinderen onder je arm vluchten, de heftige procedure doorlopen in je nieuwe thuisland, je staande houden in een druk asielzoekerscentrum en nu – 3 jaar later – al aan de slag als docent. Je moet ongelooflijk sterk zijn, om dat voor elkaar te krijgen. Maar je kunt het niet alleen. Angela kreeg hulp van een gedreven team bij Steunpunt Taal Educatie Participatie (STEP). Maar ook van de Nijmeegse wethouder John Brom.
Vier jaar geleden vluchtte Angela met drie kinderen naar Nederland. Gelukkig kregen zij allen een verblijfsstatus. Een tegenvaller was echter dat Angela haar beroep als docent in Nederland niet kan uitoefenen. Zij heeft niet de benodigde 'lesbevoegdheid’ en financieel was het niet mogelijk om deze te gaan behalen. Aan haar motivatie en skills lag het nadrukkelijk niet. In Jemen was Angela 13 jaar lang docent Engels. De Nederlandse taal tot en met niveau A2 heeft zij zichzelf aangeleerd. Bij Radboud in’to Languages heeft ze niveau B1 behaald. Daarnaast volgde Angela drie keer per week les bij STEP, werd zij gekoppeld aan een taalcoach en deed zij mee aan het project ‘Maak werk van Participatie’. Op het laatst werd Angela zelf vrijwillige taaldocent bij STEP. Nadat zij zelf in korte tijd Nederlands had geleerd, ging zij op haar beurt anderen helpen om onze taal te leren. Een teleurstelling voor Angela bleef dat het behalen van een formele lesbevoegdheid er financieel niet in zat...
Dat wil zeggen: tót de Nijmeegse wethouder John Brom, portefeuille Werk en Inkomen, Armoedebeleid, Economie Binnenstad en Toerisme, haar in april jongstleden bij STEP sprak, tijdens een werkbezoek. Het raakte hem dat Angela na zoveel inzet alsnog vastliep. Dus zorgde hij dat het WerkBedrijf Rijk van Nijmegen het ontbrekende deel van de opleidingskosten op zich nam. Onlangs is Angela begonnen met een docentenopleiding NT2 bij een taalinstituut. En het goede nieuws is, dat haar stageplek bij Top Taal als NT2 docent door het volgen van deze studie is omgezet in een vaste baan. Hiermee is haar droom om niet meer afhankelijk te zijn van een uitkering uit gekomen!
STEP verzorgt al ruim 40 jaar taallessen en andere activiteiten voor volwassenen met een migratieachtergrond die zich willen ontwikkelen en actief mee willen doen in de maatschappij. En nog steeds ontroert het om te zien hoe sterk mensen zijn. Wij zijn trots op Angela en op ons team, dat haar gestimuleerd en geholpen heeft.
Over STEP - De deelnemers van STEP worden individueel ondersteund en begeleid door een trajectbegeleider. De deelnemer en de trajectbegeleider stellen een aanbod op maat samen waarbij de wensen en mogelijkheden van de deelnemer leidend zijn. De deelnemer wordt vanaf het begin gestimuleerd om zelf regie te voeren en initiatieven te ontplooien. Gedurende het traject is er intensief contact over de voortgang, eventuele randvoorwaarden en andere zaken die van invloed kunnen zijn. De trajectbegeleider heeft een groot netwerk van waaruit extra activiteiten en hulp kunnen worden geboden.
Het project ‘Maak werk van Participatie’ is mogelijk gemaakt door Ars Donandi, Fundatie Van den Santheuvel Sobbe, Kansfonds, KNR-PIN, Oranje Fonds en VSB Fonds.