Notulen vergadering donderdag 17 februari 2022
Tijd: 20.00 uur tot 21.30 uur (inloop 19.45 uur)
Locatie: Eikpunt, Duitslandstraat 4, Lent
1. Opening
De voorzitter heet iedereen welkom. Er volgt een korte voorstelronde.
2. Vaststelling van de agenda
De agenda wordt vastgesteld.
3. Mededelingen
*De volgende vergadering is op donderdag 17 maart 2022 bij Eikpunt
*De wijkraad heeft op de website van Lentse Lucht een artikel geplaatst over afvalbeleid van de Gemeente Nijmegen: https://lentselucht.nl/uitgelicht/afvalbeleid-gemeente-nijmegen
* Na ruim twee jaar en vele verzoeken van de wijkraad, heeft de gemeente de rotonde Vrouwe Udasingel/Turennesingel/Buske/Jo Eversstraat aangepast, zodat er een veiligere situatie ontstaat, ook met de mogelijkheid tot uitwijken van bussen. Wij zijn blij met dit resultaat en bedanken de huidige wijkregisseur voor zijn inbreng hierin.
4. Reacties notulen vorige vergadering
Correctie werkgroep: Notulen donderdag 20 januari, agendapunt 9g (Bebouwing Stadseiland/Hoge Bongerd) moet zijn: ‘Tijdens de inspraakavond is door de leden van de klankbordgroep dringend verzocht om de vierde variant niet in de peiling op te nemen.’
Correctie/aanvulling bewoner: hij mist zijn vraag hoeveel klachten er waren geweest over het parkeerbeleid rondom de drijvende woningen. Deze reactie kwam echter nadat de definitieve notulen vastgesteld waren. Wellicht is het goed om bij het rondsturen van de conceptnotulen een eindtijd te noemen voor reacties.
5. Ingekomen stukken
Begin januari hebben wij een mail ontvangen over de slechte staat van de Steltsestraat. Dit is doorgestuurd naar de wijkregisseur Fysiek en wij hebben op 12 februari een herinnering gestuurd. Eind deze week zal de opzichter contact opnemen met deze bewoner. Het heeft geen prioriteit, maar er wordt wel naar gekeken. Komt in de planning.
6. Luchtkwaliteit: de politieke verschillen en de gevolgen voor Lent
Via de werkgroep Luchtkwaliteit (7 wijken overleg) ontvingen wij een samenvatting van de verkiezingsstandpunten van de verschillende partijen over het thema Luchtkwaliteit. In onze notulen kunnen wij deze samenvatting opnemen, zodat burgers de verschillende standpunten van de politieke partijen over dit onderwerp kunnen nalezen: Verkiezingsprogramma's 2022 partijen over luchtkwaliteit.pdf
Voor ons is van belang welke gevolgen een aantal van die standpunten kunnen hebben voor Lent. Het gaat hierbij vooral om begrippen als ‘doorstroming’, ‘groene golf’ en maximumsnelheid. De S 100 wordt veelvuldig genoemd. Wij vragen ons af of een verhoging van de snelheid (plan VVD) naar 70 km niet strijdig is met diverse bestemmingsplannen. Hoe kijkt de vergadering hiertegen aan en wat kunnen wij als wijk doen?
Een aantal opmerkingen hierover van de aanwezigen:
- Werkgroep Luchtkwaliteit: Snelheid omhoog = geeft meer vervuiling en lawaai. Elke snelheidsverhoging zal de grens van db nog meer overschrijden. Wellicht kunnen we samen met de Radboud Universiteit kijken of we ook binnenshuis kunnen meten, fijnstof dringt binnen in de huizen.
- Bewoner: bij Hof van Holland staan de woningen dicht op de weg. Daar zijn problemen te verwachten rondom geluid en uitstoot. En: in hoeverre gaan de plannen die in partijverkiezingsprogramma’s staan, ook door?
- Wijkraad: wat kunnen we doen om de kennis en het begrip rondom dit onderwerp te verhogen? Wat betekent doorstroming. Wat zijn de gevolgen voor wie? Is er bij de politiek hierover wel genoeg kennis/inzicht zodat er uitlatingen gedaan worden die werkelijk kloppen? Dat de doorstroming via de Waalbrug zowel stad inwaarts als stad uitwaarts vaak niet goed verloopt, staat vast. Maar de aanwonenden in Lent dragen de consequenties. Er wordt vergeten dat de S100 geen rondweg is. Rondwegen komen vaak uit op 70 km en hebben niet zo’n intensieve bebouwing vlak langs de weg als de route door de bebouwde kom van Lent. Wellicht kunnen we er bij de partijen op aandringen dat de snelheid 50km/p/u moet blijven?
- Bewoner: heeft de stikstofuitstoot nog impact?
Reactie werkgroep: We gaan nog meten (hangt een meter bij Citadel). Over een jaar kunnen we meer zeggen. Ook de uitstoot van benzeen en fijnstof van schepen is heel hoog. Er is ook meer geld nodig voor fijnstofmeters.
Goed moet gekeken worden naar de bestemmingsplannen, wetgeving en verordeningen. Als daarin staat dat alleen gebouwd mag worden als het een 50 km weg wordt, dan is dat een wettelijke regel. Meten is weten. Op de Graaf Allardsingel wordt vaak 70 gereden. Maar ook daar wordt nu gebouwd.
7. Wijkgerichte werken: gebiedstafels, buurtteams/veelhoek/netwerklunch
Op 25 januari 2022 is een Netwerklunch Nijmegen-Noord gehouden. Voorzitter was wijkregisseur sociaal. Hierbij zijn een aantal thema’s besproken, zoals het wijkgerichte werken binnen het sociale domein. Per 1 juli 2021 zijn er in Nijmegen 8 buurteams actief: Jeugd&Gezin (1 juli) en Volwassenen (per 1 januari jl.), verspreid over de verschillende stadsdelen. Zij volgen het sociale wijkteam op.
Voor hulpvragen/ondersteuningsbehoefte kunnen mensen contact opnemen via noord@buurtteamsjeugd&gezin.nl en via Stip. Verder kunnen mensen informatie lezen op de website:https://buurtteamsjeugdengezin.nl/
De volgende netwerklunch is gepland op dinsdag 29 maart 2022 12.00-13.00 uur. Wijkraad Lent zal ook deelnemen.
Bewoner: Wijkgericht werken als model voor de gemeente moet helder zijn voor de bewoners. Afgelopen jaren zijn er veel verschillende organisatievormen gehanteerd. Dat geeft verwarring. Loketten en functies moeten voor bewoners duidelijk zijn. Wat is de functie van Stip, wat is de rol van opbouwwerk en wat is de rol van de sociaal wijkregisseur hierbij?
Bindkracht 10: wijkgericht werken is nieuw, de duidelijkheid naar buiten toe moet nog verder opgezet worden. Website https://www.vraaghulpnijmegen.nl/ is een website waar je binnenkomt en van daaruit kun je naar de juiste partij worden doorgestuurd.
8. Vossenpels, het nieuwe bestemmingsplan
Wijkraad heeft zienswijze ingediend voor uitbreiding van sportfaciliteiten, zoals DVOL. Zienswijzen zijn afgewezen. Er is ook gepleit voor een zwembad in Nijmegen Noord, dat gaat ook niet door. Zou een zwembad misschien nog kunnen worden gebouwd op voormalig Boskalisterrein, bij de Lentse Plas of is dit een gelopen race? We hebben tijdig aan de bel getrokken samen met o.a. DVOL. Burgervisies moeten in dit soort zaken beter worden meegenomen, de Spiegelwaal is ook bedacht door burgers.
9. Stand van zaken
a. Stadseiland Veur-Lent/Hoge Bongerd
De Partij voor de Dieren stuurde een mail waarin zij zeggen:
‘Het erg jammer te vinden dat een verstedelijkte variant is opgenomen in de Stadspeiling en dat er in alle varianten horeca (of iets dergelijks) op de Oostpunt gepland is. Het lukte hen helaas niet om in de raad een meerderheid te krijgen om beide zaken te voorkomen’.
Aanvulling klankbordgroep Stadseiland: de peiling is begin volgende week, gemeenteraad zal daarna beslissen wat er gebeurt met de stadspeiling. Zeer waarschijnlijk beslist de nieuwe gemeenteraad. Een aantal partijen zal de stadsvariant tegen willen houden, omdat er veel protest vanuit de bewoners is. De Klankbordgroep hoopt niet alleen raadgevende partij te zijn, maar bij het vervolgproces een minimaal adviserende rol te krijgen. Er zijn twijfels over de capaciteit van de huidige infrastructuur. We voorzien problemen, zeker als er evenementen zijn. De nieuwe gemeenteraad zal beslissen wat de rol wordt van de klankbordgroep. De klankbordgroep heeft een ambitiedocument gemaakt met tekeningen met een betere indeling van De Hoge Bongerd. Deze ambitie is ingediend bij de omgevingsmanagers en het college, maar daar is nog geen antwoord op gekomen.
b. Gezamenlijke Werkgroep Burgerparticipatie Nijmegen
Wethouder heeft een brief naar de raad gestuurd waarin stond dat de notitie over burgerparticipatie (in het kader van de Omgevingswet) vertraagd was omdat hij nog in overleg was met de werkgroep. Dit is echter niet de juiste reden! De vertraging, waardoor het document over de verkiezingen zal worden getild, was geheel te wijten aan de interne organisatie van de gemeente zelf. De GWBN was niet degene die voor de vertraging zorgde.
c. Ontwikkelingen rond de Lentse Plas (verkeersveiligheid en actuele ontwikkelingen)
Wijkraad heeft op 7 februari 2022 de beslissing van de gemeente ontvangen op haar handhavingsverzoek. Gemeente wijst 1 onderdeel van het handhavingsverzoek af, met betrekking tot het fietspad ten noorden van de Lentse Plas. Gemeente gaat niet handhavend optreden vanwege het ontbreken van een verkeersbesluit, omdat zij zegt dat het om gebruik voor één dag ging. Dit is niet juist, want eerder werd het pad ook aangewezen als omleidingsroute voor twee weken. Nu zou het ineens een struinpad zijn, onverlicht en mag je er niet fietsen. Wij zien hier dagelijks fietsers en de lantaarns zijn pasgeleden weggehaald. Bovendien sluit het aan op het fietspad richting Bemmel (Woerdsestraat). Wij zijn het hier dus niet eens met de gemeente!
Het 2e deel handhavingsverzoek is wel toegewezen (auto’s die over het RijnWaalpad rijden). Gemeente gaat hier extra controles door Boa’s uit laten voeren. Wij vragen ons af hoe serieus dit is, want de klappaal voor auto’s vanaf Pathé (vanuit noordelijke richting) zagen wij omlaag, zodat je met de auto erdoor kan. Ook zien wij dagelijks vele auto’s geparkeerd staan die alleen via het fietspad kunnen zijn gereden. Er zou meer gecontroleerd gaan worden. Wij vragen ons af wanneer hier ongelukken gaan gebeuren.
Bewoner: waarom zijn de rechtszaken gestart door de wijkraad?
Wijkraad: Parkeerplaatsen zijn in strijd met bestemmingsplan. Ze liggen in zone natuur, maar moeten dan ook beschikbaar zijn voor iedereen. Nu zijn de P-plaatsen verkocht aan bewoners van de drijvende woningen. Doel van de wijkraad: snelfietspad houden zoals het is, dat is de veiligste optie. Alternatief plan: P-plaatsen aan begin Koeweidepad, met ontsluiting.
d. Prins Mauritssingel, hoe staat het met het groenplan?
Van raadslid mail ontvangen over de kap van 20 populieren PMS (aan zijde Thermion) die 10 jaar geleden zijn geplant. Hoe zit het met die verkeerde vergunning en wat gaat er met de overige bomen bij de Andalusiëstraat (dezelfde populieren) gebeuren. Gaan die op korte termijn ook weg? (Wijkregisseur moest eerder weg uit de vergadering, wijkraad neemt hierover opnieuw contact op, vervolg volgende vergadering)
e. Spoordijktunnel
Klankbordgroep Stadseiland: Volgens de projectleider zijn de onderzoekkosten voor het openen van de Spoordijktunnel aan de Parallelweg erg hoog. ProRail legt die kosten bij de gemeente neer. Naast de onderzoekskosten is het waarschijnlijk te kostbaar om de tunnel te heropenen. Het voorstel van de gemeente is om er een oorlogsmonument van te maken zonder doorgang, maar puur als een herdenkingsplek. Daarnaast zou een veilig voetpad richting Station/Hof van Holland gerealiseerd kunnen worden.
Er komen aan beide zijden geluidsschermen langs het spoor, ook ter hoogte van Hoge Bongerd en Veur Lent. De vraag aan de bewoners is of we deze schermen kunnen aankleden of vergroenen of kunstenaars vragen om hier iets moois van te maken. De bewoners uit Hoge Bongerd en Veur Lent reageren hier bijna allemaal positief op. Men wil geen graffiti en liefst een groene natuurlijke uitstraling.
(Tijdens de vergadering van 17 maart 2022 is de spoordijktunnel opnieuw besproken: dit verslag komt in de volgende notulen!)
f. Dorpensingel
Actuele stand van zaken staat nu op MijnWijkplan:
https://nijmegen.mijnwijkplan.nl/project/ontwerp-dorpensingel-5
Wijkraad maakt zich wel zorgen om mededeling in het verkiezingsprogramma van GroenLinks:
‘11. Fietsen naar noord: We heroverwegen de aanleg van de Dorpensingel als er geen overeenstemming komt over ligging, snelheid, passeerbaarheid Rijn-Waal pad en verkeerswerende maatregelen op de Vossenpelssestraat. Met alle nieuwe bewoners in het noorden van onze stad, komt er veel fietsverkeer bij. Ook de fietsroute via de Griftdijk-Elst wordt verbeterd om comfortabel en veilig naar Arnhem te kunnen fietsen'.
De Dorpensingel is wel degelijk belangrijk voor een betere doorstroom in Lent, en om de verkeersdruk op de Vossenpelssestraat en Laauwikstraat te verminderen. Dit houden we in de gaten.
g. Project ‘Groene Hart Lent’: Dorpsplein en ’t Speelweitje (Primulapad)
Er zijn inmiddels bomen geplant bij het speelweitje. Rest van het plan zal daarna, in overleg met de gemeente, worden ingevuld. Die beplanting zal dan in het najaar 2022 gebeuren. Los hiervan kunnen ook plannen worden gemaakt voor het Dorpsplein. Er wordt een projectleider opgezet. Wijkraad heeft het contact met de werkgroepsleden weer opgepakt en eind deze maand komt in het maartnummer van de Lentse Lucht een artikel hierover.
h. Experts bijeenkomst verkeerssituaties héél Lent
2e vooroverleg: visie verkeersbeleid Waalsprong. Dit vooroverleg staat gepland op maandagavond 21 februari 2022 bij de Ster. (19.30 uur tot 21.00 uur). Zie voor het doel de vorige notulen.
10. Rondvraag
Bewoner: Wandelpad bij Oosterhoutse Plas loopt dood, kan dat nog doorgetrokken wordt? Oppakken met wijkregisseur fysiek.
Bewoners Eikpunt: leuk om bij de vergadering te zijn en om te horen wat er gaande is.
Bindkracht 10:
* Twee maanden geleden is er een presentatie van de HAN geweest over de herstelcirkel. Er zijn wat bijeenkomsten geweest en er is een Facebookpagina gelanceerd: Gezond in Noord.
* Zonnebloem Lent is dringend op zoek naar een penningmeester.
* Damesgilde in Lent is opgeheven.
Bewoner: wat zijn de doelstellingen van wijkraad? Wijkraad verwijst hiervoor naar de website en statuten. Ook staat er veel informatie op de website https://lentselucht.nl/pagina/wijkraad-lent onder het kopje ‘Jubileumbrochure’: Hier is de hele brochure te lezen, met een verdeling in categorieën zoals scholen, gezondheidszorg, organisaties etc. Voor nieuwe inwoners van Lent erg handig.
(In het aprilnummer van het blad Lentse Lucht, dat eind maart verschijnt, komt een Organigram van de wijkraad bij de rubriek Lentgenoten)
Bewoner: welke successen zijn er behaald? Wellicht kan de wijkraad een overzicht maken van wat er is bereikt? Dit gaan we oppakken.
11. Sluiting
De voorzitter sluit de vergadering.
Stichting Wijkraad Lent