Lentselucht.nl

Inloggen of inschrijven

Lezing " Oldenbarnevelt " door Wilfried Uitterhoeve bij Kinkelacademie Bemmel
Op maandag 7 oktober bent u welkom een lezing over Johan van Oldenbarnevelt. Mr. Dr. Wilfried Uitterhoeve, schrijver van het boek “De zaak Oldenbarnevelt”, duidt het leven van deze invloedrijke landsadvocaat en Raadspensionaris van de Staten van Holland alsmede zijn dood op het schavot .

Hij vormde, na de moord op Willem van Oranje, met diens zoon Maurits een team dat bestuurlijk en militair lange tijd vorm heeft gegeven aan de Nederlanden. Met een eigen, scherpe kijk op staatsinrichting pleitte hij voor tolerantie en afstand tussen staat en (staats)godsdienst. Als voorzitter van de Staten-Generaal zorgde hij voor de financiering van diverse slagen om gebieden in Spaanse handen te heroveren. Hij kwam daarbij in conflict met Maurits, met name naar aanleiding van de bekende slag bij Nieuwpoort in 1600. Die werd weliswaar onder leiding van Maurits gewonnen, maar had een riskant verloop gehad. In het Twaalfjarig bestand verslechterde de verhouding mede door de religieus-politieke spanningen die de kop op staken. Zonder oorlog immers geen gemeenschappelijke vijand! De spanningen dreigden uit te lopen op een burgeroorlog. Dat kon de Republiek zich niet permitteren. Maurits pakte Van Oldebarnevelt en bestuurders die hem steunden op. Onder hen Hugo de Groot. Een langdurig “show”-proces volgde. Van Oldebarnevelt weigerde om genade te vragen. Op 13 mei 1619 werd hij op het Binnenhof onthoofd…


Aanvang 20.00 uur in Cultureel Centrum de Kinkel te Bemmel.


Kaarten ( voor euro 12.50 inclusief kopje koffie/thee voor aanvang) bij boekhandel de Toren van Bemmel of via www.dekinkel.nl of via de hyperlink :

https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/de-onvermijdelijkheid-van-de-executi


met groeten namens de Kinkelacadenie,

Toos van Engen

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.