Lezing: Jelle Bouwhuis, ‘Van links Naar Rechts: Politieke polarisatie en het Neo-realisme in de Nederlandse kunst tussen 1920 en 1945’
Op dinsdag 20 september zal Jelle Bouwhuis, kunsthistoricus en conservator Moderne Kunst bij Museum Arnhem, een lezing geven over de politieke polarisatie en het Neo-realisme tussen 1920 en 1945 in de Nederlandse kunst. Deze lezing sluit aan bij de tentoonstelling Van Links Naar Rechts: een nieuwe kijk op een eeuw neo-realisme die nog tot 22 november te zien is in Museum Arnhem.
In de twintigste eeuw gingen moderne kunstenaars zich opnieuw oriënteren op het alledaagse leven, de maatschappelijke werkelijkheid en de technieken van de realistische schilderkunst. We noemen dat het Neo-realisme. Maar hoe komt het dat binnen deze kunststroming de ene kunstenaar in de vergetelheid raakte en de andere niet? Lange tijd is onze blik op het Neo-realisme van de jaren ’20 en ’30 gedomineerd door nu bekende kunstenaars als Dick Ket, Carel Willink en Pyke Koch. De tentoonstelling Van Links Naar Rechts biedt een nieuwe kijk op een eeuw Neo-realisme, waarbij de invloed van de politieke polarisatie in het Interbellum op de kunst en kunstcarrières zichtbaar wordt. De economische crisis van 1929 en de machtsovername van Hitler in Duitsland in 1933 raakten ook de kunstenaars in Nederland. De maatschappelijke spanningen hadden gevolgen voor hun werk, hun persoonlijke leven en hun carrières, en voor de collectievorming van musea.
Tijdens de lezing zal Jelle Bouwhuis ons laten kennismaken met een aantal kunstenaars die lange tijd buiten de kunstgeschiedenis vielen, onder wie Harmen Meurs, Henri van de Velde en vooral ook vrouwelijke kunstenaars als Nola Hatterman, Berthe Edersheim en Anneke van der Feer. Met de herontdekking van deze progressieve kunstenaars wordt er een inclusiever beeld van het Interbellum gepresenteerd dan voorheen.
Praktische informatie:
Datum: dinsdag 20 september 2022
19.00 – 19.30 Inloop
19.30 – 20:30 Lezing en vragen
Aanmelden: u kunt zich vanaf 1 september via www.ru.nl/kkn aanmelden voor het bijwonen van de lezing.
Locatie: Elinor Ostromgebouw, eerste verdieping, zaal EOS N 01.610, Heyendaalseweg 141, 6525 AJ Nijmegen.
Entree:
Normaal: 5 euro
Medewerkers Radboud Universiteit en Alumni Benefits Card-houders: 3 euro (op vertoon van medewerkerspas of Alumni Benefits Card)
Studenten en scholieren: gratis (op vertoon studenten- of scholierenkaart)
Strippenkaart: op vertoon van strippenkaart (meer informatie over de aanschaf van een strippenkaart vindt u op onze website)
De Kunsthistorische Kring Nijmegen organiseert lezingen waarin het kunstwetenschappelijk onderzoek aan de Radboud Universiteit, het kunsthistorisch en archeologisch erfgoed van de regio Nijmegen en nationaal actueel onderzoek centraal staan. Deze kring is een samenwerkingsverband tussen de opleiding Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit, haar studievereniging OSK en het tijdschrift Desipientia.