“De grootste slager ter wereld. Dat wil ik worden. Met alleen plantaardig ‘vlees’. Een Vegetarische Slager. Hiervoor zoek ik het ultieme product. Kan je me helpen, Jeroen?”. De openingszinnen van Jaap Korteweg tijdens onze eerste ontmoeting in maart 2009. “Misschien wel, Jaap. Proef de stukjes op dit spiesje maar eens”. Zes maanden later opent Jaap zijn eerste Vegetarische Slagerij in Den Haag. Met plantaardige kipstuckjes, made in Ochten, als mediatrekker.
Anno 2023 is De Vegetarische Slager onderdeel van Unilever, telt het bedrijf in Ochten 150 werknemers, verkoopt Neerlands grootste zuivelaar FrieslandCampina plantaardige Chocomel, telt ons land meer dan 430 bedrijven die werk maken van de eiwittransitie.
Welke transitie? De eiwittransitie! De energietransitie is bekend. De eiwittransitie – het herstellen van de balans tussen plantaardig en dierlijk in ons voedselsysteem – nog niet. Dit herstel, zo vertellen ons Nobelprijswinnaars en Arjen Lubach, is nog urgenter.
Eiwitten, ook wel proteïne, zitten in plantaardige bronnen zoals zaden, peulvruchten, noten. En in dierlijke bronnen zoals vlees, vis en zuivel. Sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw consumeren we veel meer eiwit dan nodig. We zijn twee keer zo veel vlees en kaas gaan eten.
Ooit vonden we elke dag veel vlees en zuivel op het menu een teken van luxe en gezondheid. Nu staan we op de vlees- en zuivelberg en zien velen dat het tegenoverstelde waar is. Maar hoe komen we van de dierlijke overconsumptie af? Vlees en kaas zijn lekker! Lekkerder dan bonen. Laat staan bonen van eigen bodem, geteeld door Nederlandse ‘eiwitboeren’.
Op 20 november laat ik jullie kennismaken met ‘plantificeren’, met De Nieuwe Melkboeren Bart en Tom Grobben, met een Waterlinzenkas in Bemmel. En natuurlijk met eiwitrijke lekkernijen, gekocht in de Bemmelse Jumbo, AH en Jumbo. Lekkernijen met verrassende verhalen……
Tot dan, Jeroen Willemsen
Boekhandel De Toren van Bemmel zal vooraf en in de pauze aanwezig zijn met een kraampje met bijpassende boeken
Na de pauze kunt u bij de spreker terecht met al uw vragen over dit actuele onderwerp. U bent van harte welkom in de Kinkel, van Ambestraat 1 in Bemmel op maandag 20 november a.s. om 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur.
Kaartjes voor de lezing a 12,50 € (incl koffie of thee vooraf) zijn online te verkrijgen via www.dekinkel.nl (let op: via Agenda) of bij de genoemde boekhandel.