ASFALCENTRALE OPNIEUW IN DE FOUT
In mei heeft de omgevingsdienst weer een kleine overschrijding van de uitstootnorm gemeten. Het betreft de zorgwekkende stof Naftaleen. Het bedrijf heeft meteen maatregelen genomen door de recycling van asfalt met 20% te verlagen, en intern onderzoek te doen. De bewoners zijn nog niet geinformeerd, maar de Gemeente Nijmegen heeft hen dit op te dragen deze week nog te doen. Daarnaast heeft de gemeente APN een ‘Voornemens dwangsom’ verstuurd, een soort gele kaart (dus geen boete) die het bedrijf waarschuwt.
Eerder had de omgevingsdienst al twee jaar gen overschrijdingen kunnen vaststellen, en daarom waren de metingen van 6 naar 2x per jaar gegaan. De gemeente Nijmegen beraad zich nog of er niet opnieuw toch weer 6 x gemeten moet worden.
De overtreding geeft aan dat het bedrijf te weinig controle heeft over haar productieproces, en dat het bedrijf voortdurend de randen van de mogelijkheden opzoekt. APN heeft niet de inspanning gedaan om zo weinig mogelijk uitstoot te hebben, maar richt zich puur op net onder de norm, blijkt ook uit eerdere metingen. Dat de norm een maximum is aan schadelijke uitstoot, en dat de gezondheid van eigen werknemers en bewoners beter gewaarborgd is bij nul uitstoot, past niet bij de bedrijfsbeleid.
APN lijken werken tegen de norm? Waarom de grens opzoeken.?
Hoe goed kent het bedrijf hun proces?
Bewoners vinden dat elk bedrijf zou moeten aantonen aan een omgevingsdienst dat ze goed bezig zijn om te produceren met zo weinig mogelijk overlast. Een bedrijf zou dit ook regelmatig moeten delen met hun buurt en eigen werknemers. Dit is ook de insteek van de nieuwe Omgevingswet.
Bewoners vinden ook dat de omgevingsdiensten niet langer moeten wachten op een uitslag, maar juist regelmatig in gesprek moeten zijn met een bedrijf om de plicht van bedrijven hun vervuiling te minimaliseren te ondersteunen.
APN wil op dit moment zelfs de capaciteit vergroten, en lijkt binnen het bestemmingsplan weinig in de weg te kunnen worden gelegd. APN heeft nu een gedoogvergunning, en wil graag volledig gelegaliseerd werken. Hiertegen is bij bewoners de nodige weerstand. Gem Nijmegen heeft dit op pauze gezet, en is aan het onderhandelen. Aanvullende eisen voor aanpak van de uitstoot lijken juridisch lastig: terwijl koolstoffiltering goed werkt bij andere asfaltcentrales, heeft APN al andere maatregelen genomen en kan hierdoor niet verplicht worden om de beste oplossing te gebruiken, want de rechter zal oordelen dat men bezig is met maatregelen.
Gemeente Nijmegen wil graag intensiever contact met bewoners. Bewoners worden via Wijkradenoverleg geinformeerd over beleid en ontwikkelingen, maar ook andere inwoners wil men op de hoogte houden van acties.
Een voorstel is dat de wethouder 3x per jaar bij wijkraden zit om het thema Luchtkwaliteit te bespreken, en daarnaast met 7 Wijkraden samen de technische stappen en beleidskeuzes samen uit te werken. Ook de omgevingsdienst gaat 3x per jaar vergaderen met de wijkraden.
Een ander voorstel is om de website luchtkwaliteit te actualiseren, en de taal aan te passen aan niet-ingewijden in luchtmetingen.
Gem Nijmegen schrijft 3x per jaar een nieuwsbrief Luchtkwaliteit, en wijkraden hebben voorgesteld ook hieraan mee te werken.
Wil je actief meedoen met de verbetering van luchtkwaliteit in Lent-Oosterhout? Meld je bij de wijkraad Lent en/of bij de groeiende burgerwetenschapsgroep (www.cscnijmegen.nl)